Ehrenhofers Lamm & Vilt

Närproducerad mat av hög kvalitet!

Förslag på en Nyårssupé

Ramslökssoppa med rökt vildsvinssida


100 g ramslök
3 msk smör
1 msk mjöl eller ljus maizena
7 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
2 dl creme fraiche
salt, peppar


  • Hacka ramslöken och fräs upp den i smör i en kastrull.
  • När ramslöken mjuknat, pudra över mjöl och vispa i vattnet. Jag brukar mixa ramslöken till en slät soppa, och sila bort stänglarna, men det är upp till var och en.
  • Låt buljongtärningen lösa upp sig, rör i crèmefraichen och låt det sedan sjuda ihop under ett par minuter.
  • Rör i mer mjöl eller maizena, om den blir för lös. Rör så fall i detta på slutet.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Servera med knaprig, hårdstekt varmrökt vildsvinssida i små tärningar.


Rökt Vildandbröst på rågbröd, med pepparrot


Skär upp tunna skivor av det rökta andbröstet och montera på små skivor av nybakat rågbröd.

Raspa färsk pepparrot över, precis innan serveringen




x


Dovhjortsfilé med tillbehör


600–800 g dovhjortsfilé
2-3 kvistar körsbärstomater
2 msk olivolja
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
3 msk smör


Tomater

  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Pensla tomaterna med olivolja, strö över salt och peppar.
  • Ugnsbaka dem tills de är mjuka och skinnet spricker, cirka 20 minuter.

Dovhjort

  • Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  • Putsa, salta och peppra filén.
  • Smält smöret i en het stekpanna.
  • Bryn filén runt om och efterstek i ugnen tills stektermometern visar 60 grader, 20–25 minuter. Spara skyn.
  • Skär filén i centimetertjocka skivor på snedden.

Tillbehör
Servera med tomaterna, steksky, palsternackspuré, och ugnsbakade småpotatisar.

Palsternackspuré

4 st palsternackor (ca 400 g)
2 st potatisar (ca 200 g)
2 st schalottenlökar
standardmjölk
1 msk smör
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

  • Skala och finhacka schalottenlökarna.
  • Lägg alltsammans i en tjockbottnad kastrull, tillsätt salt och fyll på med mjölk tills det täcker.
  • Koka upp långsamt.
  • Sänk värmen och låt rotfrukterna koka under lock tills de är mjuka, cirka 15 minuter.
  • Häll av mjölken men spara den för eventuell spädning.
  • Mixa till en slät puré.
  • Rör ner smöret, späd eventuellt med mjölk och smaka av med salt och peppar.

Semifreddo med blåbärsrippel


Semifreddo är en fantastisk italiensk glassdessert, som betyder halvfryst.

Smaksätt gärna med goda bär, maräng eller nötter och servera i vackra glas.


8 portioner







Ingredienser

200 g vit choklad

4 ägg

2 msk strösocker

2 dl vispgrädde

2 dl grekisk yoghurt

0,5 dl marsalavin eller annat rött sött dessertvin


Semifreddosmet

  1. Smält vit choklad i en skål över vattenbad
  2. Dela äggen i varsin skål
  3. Vispa äggulorna i socker tills det är riktigt pösigt
  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum
  5. Vispa grädden ganska fast och blanda sedan i yoghurten
  6. Vispa ner vin i skummet av äggulan, den smälta chokladen samt grädden och till sist äggvitan. Blanda ihop till en semifreddosmet

Montering

  1. Ringla litet marmelad i botten av formen, eller glaset
  2. Vänd ner smet, varvat med marmelad
  3. Ställ i frysen i 4-5 timmar
  4. Serveras toppad med marmelad, rostade nötter och riven vitchoklad

Idé och design: John-Fredrik Grönvall, Ehrenhofers Lamm och Vilt  ©

UA-55192192-1