Ehrenhofers Lamm & Vilt

Närproducerad mat av hög kvalitet!

Klassisk lammstek med härlig potatisgratäng

Smak från Frankrike. Lammstek med klassisk smak av citron och rosmarin (vitlöken sparar jag till gratängen). Den lagas långsamt i låg värme och blir extra saftig. Om man vill kan man servera milda lammkorvar tillsammans med steken. 


(Recept från DN Mat& Dryck)


Recept: Jens Linder
Foto: Anette Nantell


(6 portioner)

Klassisk lammstek , tillagningstid 6-7 timmar

  • 1 lammstek med ben, ca 1,8 kg
  • 2 msk pressad citron
  • 1 msk salt
  • 1 msk finhackad rosmarin
  • svartpeppar ur kvarn
  • 200 g svarta oliver
  • tillbehör: svarta oliver, gratäng, bönor och rödvinssås

1. Sätt ugnen på 100 grader. Skär snitt i lammets fett och senor på ovansidan. Pressa citron över steken. Salta steken runt om. Strö på rosmarin.
2. Sätt in steken i en långpanna i ugnen. Stick in en stektermometer i den.
3. Ugnstek lammet i cirka 6 timmar tills steken når 60 grader. Sätt in gratängen (se separat recept) en och en halv timme innan steken är klar.
4. Höj temperaturen i ugnen till 225 grader. Låt stek och gratäng gå tills båda fått fin färg.
5. Ta ut gratängen och steken. Låt köttet vila i tio minuter. Håll gratängen varm.
6. Ta till vara på köttskyn i långpanna och ös ner det i såsen (se annat recept).
7. Servera med bönor och sås. Tranchera köttet vid bordet.


Potatisgratäng
En lite ovanlig gratäng. Mer krämig och smakrik än andra genom lång tillagning och tillsats av fina ostar 
Tillagningstid ca 2 timmar

  • 1,4 kg färskpotatis eller mandelpotatis1 msk finhackad vitlök
  • 100 g spansk fårost, typ manchego
  • 50 g fetaost
  • 2 msk smör till formen
  • 5 dl vispgrädde
  • cirka 1 tsk salt
  • nymald svartpeppar

1. Gratängen ska lagas med lammet (se tidigare recept), alltså på 100 grader, under de två sista timmarna!
2. Skala potatisen och riv den på järnets grövsta sida. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Riv båda ostarna.
3. Smörj en stor ugnsfast form. Blanda potatis, vitlök, riven ost, salt, svartpeppar och grädde i en bunke. Smaka på spadet och justera sältan. Häll i smeten i formen och platta till den.
4. Ställ in i ugnen med lammsteken. Grädda i ugnen i cirka 1 ½ timme.
5. Låt gratängen få färg när temperaturen höjs till 225 grader.
6. Servera på en gång tillsammans med lammstek, svarta oliver, bönor och sås.

UA-55192192-1