top of page

Julskinka av Vildsvin

Traditionellt så rimmas julskinkan, för att få lagom sälta, färg och förlänga hållbarheten.

Här finns ett recept på saltlag för att rimma.

Eftersom Vildsvin är ett magert kött, så gäller det att inte översteka eller- koka dom, för att behålla saftigheten. 

Julskinkan är klar när termometern visar 70°−75°. När termometern visar 70 grader är skinkan riktigt saftig, vid 72 grader är den perfekt och vid 75 grader är den väl tillagad. Vi rekommenderar en sluttemperatur på 72 grader för skinkan, vilket innebär att man måste ta upp den ur kokspadet, när kärntemperaturen är uppe i 68 grader!

Våra Julskinkor levereras rimmade och färdigkokta till exakt 72 grader, så att de är härligt saftiga!

Vill Ni koka skinkan själv, så kommer här ett förslag på recept: 

  • 1 Rimmad Vildsvinsskinka ca 2-2,5 kg
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 lagerblad
  • 6 kryddnejlikor
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 julöl + vatten

Skölj av, och blötlägg skinkan ca 15 minuter, och sätt en termometer mitt i den tjockaste delen. Skär lök och morot grovt och lägg alla ingredienserna i en kastrull tillsammans med skinkan. Fyll på med vatten så att det precis täcker, och se till att skinkan håller sig under ytan. När termometern visar på 68° tar du den från värmen (den kommer då att stiga ytterligare 4 grader!). Griljera sedan skinkan..

Griljering:

  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk svensk senap
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 msk honung
  • 1 äggula
  • 1 dl ströbröd
  • Maizena majsstärkelse

Sätt ugnen på 225°. Torka skinkan och pudra över tunt med maizena. Rör ihop senap med ingefära, honung och äggula. Blanda i hälften av ströbrödet. Bred senapsblandningen jämnt över skinkan och sikta över resten av ströbrödet. Sätt in skinkan i ugnen och grilljera. . Efter ca 15 minuter bör den vara vackert gyllenbrun.

bottom of page